Deri Tümörleri

Ülkemizde her yıl tanı konulan kanser tipleri arasında en yaygın görülenlerinden biri de deri kanserleridir. Melanom, bazal hücreli karsinoma (BCC) ve yassı hücreli karsinoma (SCC) en sık görülen alt tiplerdir.  Cilt kanserlerinin çoğu uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaynaklanmaktadır. Güneş yanığı öyküsü bazal hücreli karsinoma (BCC) riskini arttırmakta iken yassı hücreli karsinoma (SCC) riski ise tüm yaşamınız boyunca güneşe maruz kaldığınız toplam süre ile ilgilidir. Bu, dışarıda çalışan işçilerin bu kansere yakalanma açısından yüksek risk sahibi olduğu anlamına gelmektedir.

Açık renk saç ve göze sahip olan sarışın kişiler ya da bronzlaşmaktan ziyade yanmış olanlar, koyu tenli kişilere kıyasla güneşin zararlarına karşı daha fazla risk taşımaktadırlar.

 

KENDİ KENDİNİZİ MUAYENE EDİN

Kendi derinizi kontrol etme alışkanlığı kazanmak oldukça önemlidir. Eğer vücudunuzda, 4-6 hafta içinde kaybolmayan ya da gittikçe büyüyen, yeni oluşmuş herhangi bir yara veya leke fark ederseniz bunları kontrol ettirmek üzere bir plastik cerraha başvurun. Eğer cilt kanserine yakalanma riskiniz yüksekse ya da daha önce cilt kanseri tedavisi görmüşseniz bu özellikle önem arz etmektedir.

 

DERİ KANSERLERİ AŞAĞIDA BELİRTİLEN ŞEKİLLERDE GÖRÜLEBİLİR

1)
4 hafta içinde iyileşmeyen leke ya da yaralar

2) Kaşınma, acıma, kabuk bağlama ya da kanaması 4 haftadan daha uzun süre devam eden leke ya da yaralar

3) Mevcut benlerinizde hızlı büyüme, şekil ve renk değişiklikleri

4) Yeni ortaya çıkan ve hızlı büyüyen benler

5) Travma olmadan tırnak yatağınızda ortaya çıkan koyu lekeler

 

MELANOMLAR

Melanomlar deriye renk veren hücrelerden kaynaklanan, en kötü huylu kanser tiplerinden biridir. Vücudun her yerinde görülebilirler. Mevcut benlerden başlayabildikleri gibi normal deriden de köken alabilirler. Hızla büyüyen, rengi ve şekli değişen üzerinde yara açılmış benler veya koyu renkli lekeler hastalığın belirtisi olabilir.

 

BAZAL HÜCRELİ DERİ KANSERLERİ

Bazal hücreli deri kanserleri küçük, yavaş ilerleyen, pullanma, damarlanma, deride soyulma şeklinde ortaya çıkan lezyonlardır. Tedavi edilmezlerse, kabuk tutma, kanama ve ülsere çevirme eğiliminde olurlar. Diğer deri kanseri tiplerine göre daha iyi huylu olmakla birlikte, tedavi edilmezlerse uzun vadede hayatı tehdit edici boyutlara gelebilirler.

 

YASSI HÜCRELİ DERİ KANSERLERİ

Yassı hücreli deri kanserleri ise genellikle ülser şeklindedir.  Özellikle yüz ve dudak bölgesinde kırmızı zeminli, sert yaralar şeklinde başlar, ihmal edilirse çevre dokulara yayılarak krater şeklini alır. Komşu lenf düğümlerine yayılım riski nedeniyle biraz daha önem verilmesi gereken deri kanseri türüdür.

 

DERİ KANSERLERİNDE NASIL TANI KONUR?

Tanı klinik gözlem ve patolojik inceleme ile konabilir. Şüphelenilen lezyon küçük ise tamamı, büyük ise bir kısmı cerrahi olarak alınarak incelemeye gönderilir.

 

DERİ KANSERLERİ TEDAVİSİ MÜMKÜN BİR HASTALIKMIDIR?

Deri kanserlerinin çoğu erken tanı konulduğu takdirde tamamen tedavi edilebilen hastalıklardır. Ancak ilerlemiş vakalarda tedavi başarısı azalmaktadır. Bu nedenle erken tanı tüm kanserlerde olduğu gibi son derece önemlidir.

 

DERİ KANSERLERİNİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tedavide amaç tümör dokusunu bir daha tekrarlamayacak şekilde çıkartmak veya tahrip etmektir. Uygulanan tedavi hastada olabilecek en az izi bırakmalı ve işlevsel kayıp oluşturmamalıdır. Genelde tercih edilen yöntem cerrahi olarak çıkartmak olsa da yaygın hastalıkta veya tümörün tamamen temizlenemeyeceği durumlarda yakma, dondurma, ilaç tedavisi gibi yöntemlerde cerrahi ile birlikte veya ayrı ayrı kullanılabilir.